Welk zaagblad gebruiken voor een cirkelzaag?

 

Om het juiste zaagblad voor je cirkelzaag te kiezen, moet je rekening houden met:
- Het te zagen materiaal
- Het aantal zaagtanden
- De diameter
- Het asgat en eventueel een verloopring

Materiaal
Cirkelzagen worden niet alleen gebruikt om hout te verzagen. Een cirkelzaag is ook geschikt voor het verzagen van bijvoorbeeld: MDF; Laminaat; Metalen; Plastic; Dibond; Aluminium

Voor hout heb je een ander zaagblad nodig dan voor metalen. Met een zaagblad dat geschikt is voor hout, kan je bijvoorbeeld ook MDF verzagen. Met een zogenoemd multi material zaagblad zit je altijd goed; hiermee kan je in alle materialen zagen.

Zaagtanden
Het aantal tanden van een zaagblad heeft veel invloed op de zaagsnede. In de basis geldt: met een zaagblad met weinig tanden werk je snel en maak je grove zaagsneden. Heeft een zaagblad veel tanden, dan worden je zaagsneden zuiverder en werk je preciezer.

Diameter
De diameter geeft aan wat de breedte van een cirkelzaagblad is. Een cirkelzaag heeft alleen een maximum diameter. Je kunt op je cirkelzaag altijd een zaagblad met een kleinere diameter gebruiken.

Asgat
Precies midden in het cirkelzaagblad zit het asgat. Dit is de uitsparing waarmee het zaagblad op de draaiende as van de cirkelzaag wordt bevestigd. Het asgat van het zaagblad moet dezelfde diameter hebben als het asgat van de zaag zelf. Een zaagblad met een te klein asgat past niet op de zaag, terwijl een zaagblad met een te groot zaagblad gaat slingeren.

Verloopring
Heeft het zaagblad met een te groot asgat dan kan je met een verloopring de resterende ruimte opvullen. Zo heb je geen speling meer op het zaagblad en kan je veilig en netjes zagen.

 

© 2018 - 2024 RNtools | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel